Kuvaus

Jari Parviainen & Merja Lindroos (toim.): Metla-talo: Innovatiivista puurakentamista
ISBN: 9789514023996
Kustantaja: Metsäntutkimuslaitos METLA
Kieli: Suomi
Painovuosi: 2013, 3. uudistettu painos
Sivumäärä: 127
Sidonta: Sidottu, kovakantinen
Kunto: Erinomainen

"Metla-talo noudattaa Joensuun yliopistokampuksen rakeisuutta ja suhdemaailmaa, mutta erottuu selkeän suurmuotonsa ja voimakkaan materiaalitunnun vuoksi. Rakennus näyttäytyy ulospäin suljettuna puisena arkkuna, jonka hahmossa korostuu vanhoista purkuhirsistä koostuvien seinien rajaama esipiha. Hirsiseinät toimivat porttina rakennukseen ja sen sisäpihalle kuljettaessa.

Tutkimuskeskus sisältää pääosin toimisto- sekä laboratoriotiloja, jotka kiertyvät muuta ympäristöä ylemmäs nostetun sisäpihan ja aulan ympärille. Sisäpihaa hallitsevat tervattu, ylösalaisin käännettyä venettä muistuttava neuvottelutila, sekä aulan perinteisistä tukinuittopuomeista innoituksensa saaneet vinopilarit.

Vuonna 2002 järjestetyn arkkitehtuurikutsukilpailun erityisenä tavoitteena oli suomalaisen puun innovatiivinen käyttö. Rakennus onkin toteutettu rungoltaan ja täydentäviltä osiltaan valtaosin puusta. Kaikkia suomalaisia rakennuspuulajeja on pyritty käyttämään rakennuksessa. Runkorakenteet pilarit, palkit ja kotelolaatat ovat kuusiliimapuuta. Julkisivut tehtiin työmaalla vanerilla. Ulkokehän julkisivujen pystyrivat ovat kuupuurankarakenteisina elementteinä, jotka verhoiltiin ulkoa pystysuuntaisilla kuusilaudoilla ja sisäpuolelta kuusiliimapuuta.

Ikkunat, kiintokalusteet muut täydentävät rakenteet ovat pääosin mäntyä ja ovet koivuviilupintaisia. Neuvottelutilan tuoleissa on käytetty kaikkia suomalaisia lehtipuulajeja, kukin tuoli omasta puulajista. Aulatilaan liittyvän neuvottelutilan lattia tehtiin kuusilankuista. Aulan, yhdyssiltojen, tauko- neuvottelu- ja saunatilojen alakatot ovat mäntyrimaa. Sisäpihan neuvottelutilan muotoon veistetyt haapapaanut ja esipihan hirsiseinät on käsitelty hautatervalla.

Rungon, julkisivujen ja täydentävien rakenteiden puupinnat on jätetty näkyviin verhoamattomina joko puunsuojakäsiteltyinä, kuultokäsiteltyinä, lakattuina, öljyttyinä, käsittelemättöminä tai näiden yhdistelmänä.

Rakennejärjestelmä mahdollistaa käyttötarkoituksen tai käyttäjien muuttuessa joustavat muutokset sekä tilojen että talotekniikan osalta. Muuntojoustoon on varauduttu 1,2 metrin moduulissa. Runkosyvyys, julkisivujen ja käytäväseinien aukotus mahdollistavat luonnonvalon saannin kaikkiin työskentelytiloihin ja lisäävät tilojen avaruutta ja viihtyisyyttä.

Rakennukseen kehitettiin parhaita ulkomaalaisia esimerkkejä soveltaen pilari-palkki-laatta järjestelmä 7,2 metrin moduulissa. Ratkaisu tekee mahdolliseksi muuntojouston, väliseinämuutokset ja jopa julkisivumuutokset. Puisen kotelolaattavälipohjan rakennekorkeus on samaa luokkaa kuin betonivälipohjan ja rakennuksen tilavuus vastaa muilla tekniikoilla toteutetun toimistorakennuksen tilavuutta.

Paloteknisesti rakennus on toteutettu yhtenä palo-osastona. Se on sprinklattu ja varustettu osoitteellisella paloilmoittimella. Alapohja on betonirakenteinen ja sen alla on 1,2 metriä korkea tuuletettu ryömintätila. Kosteuden hallinnan varmistamiseksi ja muuntojoustoa silmälläpitäen ensimmäiseen kerrokseen on s?oitettu laboratoriotilat ja valtaosa märkätiloista.

Tutkimuskeskus on ensimmäinen puinen moderni toimistorakennus Suomessa. Muuntojoustavan toimistoratkaisun kantava rakenne on pilari-palkki-laatta ratkaisu, jota ei puurakenteisena aikaisemmin ole Suomessa tässä mittakaavassa kokeiltu.

Puupalkinto 2005"

Asiasanat: puurakentaminen, Jari Parviainen, Merja Lindroos, toimittajat, Metla-talo, puumateriaali, puurakennus, innovatiivisuus, kestävä kehitys, ekologisuus, puurakentamisen historia, uudet ratkaisut, puun hyödyntäminen, puurakentamisen teknologiat, rakennusmateriaalit, ympäristöystävällisyys, energiatehokkuus, kestävän kehityksen ratkaisut, ekologiset vaihtoehdot, puurakentamisen suunnittelu, puurakentamisen edut, kestävän kehityksen periaatteet, ympäristövaikutukset, puurakentamisen tulevaisuus, ekologiset innovaatiot, kestävät rakennusmateriaalit, ympäristöystävälliset rakennukset, puurakenteiden suunnittelu, puun käyttö sisustuksessa, puurakentamisen haasteet, puurakennusten arkkitehtuuri, ekologinen rakentaminen, kestävän kehityksen mukainen rakentaminen, puurakentamisen trendit, ekologiset rakennusmateriaalit, kestävä rakentaminen, ekologiset rakennusprojektit, puurakentamisen arkkitehtuuri, puun käyttö rakennusmateriaalina, kestävät rakennusprojektit, ympäristöystävälliset rakennusratkaisut, energiatehokkaat rakennukset, ekologiset rakentamisratkaisut, puurakentamisen ekologisuus, ympäristöystävälliset materiaalit, puurakentamisen suunnittelu, kestävän kehityksen käytännöt, ympäristöystävälliset rakennusprojektit, puurakentamisen suosio, puurakentamisen ekologisuus, ekologiset innovaatiot, kestävät materiaalit, ekologinen rakentaminen, kestävät rakennusmateriaalit, ympäristöystävällinen rakentaminen, energiatehokas rakentaminen, ekologiset rakennusprojektit, puurakentamisen ekologiset ratkaisut, kestävän kehityksen periaatteet rakentamisessa, ympäristöystävällinen rakennustekniikka, puurakentamisen kestävyys, ympäristöystävälliset rakennusmateriaalit, energiatehokas rakentaminen, puurakentamisen uudet suuntaukset, puurakennuksen suunnittelu, kestävät rakennusprojektit, ekologinen rakennusmateriaali, ekologinen rakentaminen, puurakentamisen ympäristövaikutukset, kestävät rakennusmateriaalit, ympäristöystävälliset rakennusprojektit, puurakentamisen kestävät ratkaisut, ympäristöystävällinen rakentaminen, energiatehokkaat rakennusprojektit, ekologiset rakennusmateriaalit, kestävät rakennusprojektit, ympäristöystävälliset materiaalit, puurakentamisen ekologiset ratkaisut, ekologinen rakentaminen, kestävät rakennusmateriaalit, ympäristöystävällinen rakentaminen, energiatehokkaat rakennusprojektit, ekologiset rakennusmateriaalit Metsäntutkimuslaitos, arkkitehtuuri, toimistorakennukset, puurakennukset, metsäntutkimus, historia, arkitektur, kontorsbyggnader, träbyggnader, skogsforskning, historia, Joensuu, puurakentaminen, puu, ilmastonmuutos, hiilineutraali, kestävä kehitys, metsien kestävä käyttö

Katso myös muut myynnissä olevat edulliset kirjat ja lehdet!

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 43 vrk 6 h 24 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

10 € Sulkeutuu 43 vrk 6 h 24 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.