Kuvaus

Robert McCloskey: HOMER PRICE – LÄNNEN POIKA. Tekijän kuvittama. Suomentanut Arto Tuovinen. 1962 Arvi A. Karisto Osakeyhtiö. 165-sivuinen sidottu kirja, sivuilla tahroja ja taittumia, mutta muuten ikäisekseen siisti ja ehjä, takakannen puoleisen välilehden alareunassa merkintä ”T:lle 20-2-1963 Kummi-täti”, ei muita merkintöjä, ei kansipaperia.

 Homer Price – lännen poika (1962; Homer Price 1943) –teosta on Amerikassa luonnehdittu kirjaksi, jossa ”Amerikka nauraa itselleen lempeästi ja inhimillisesti, ilman katkeruutta tai happamuutta tai viisastelua”. Kirjan tapahtumiin liittyy monia kirjoittamisajankohdan amerikkalaisia keksintöjä ja ilmiöitä. Kirjan päähenkilö on Homeros-niminen poika, jota kutsutaan Homeriksi. Hän asuu muutaman kilometrin päässä Centerburgista, joka on pieni kaupunki Ohiossa. Hänen isänsä omistaa leirintäalueen, ja Homerilla on monenlaisia toimia vanhempiensa apuna leirintäalueella, isän hoitamalla bensiiniasemalla ja ruokalassa, jossa hänen äitinsä valmistaa paistettuja kananpoikia ja hampurilaisia. Homerin mieliharrastus on radioiden rakenteleminen. Kirjan ensimmäisessä luvussa hän on antamassa kissalleen maitoa kun keittiöön tassuttelee haisunäätä, jonka hän salaa ottaa lemmikikseen, hän saa valmiiksi radiovastaanottimensa, ja ryöstäjät saavat saaliikseen laukun, jossa on rahaa ja partavesipulloja. Toisessa luvussa Homerin kaveri Freddy on hulluna Teräsmieheen. Kolmannessa luvussa Homerin Odysseus-setä on automatisoinut vaimonsa kanssa pitämänsä kahvilan automaattisilla paahtajilla, kahvinkeittimellä, astianpesukoneella ja – automaattisella munkkirinkelien valmistimella. Neljännessä luvussa Homerin eno Telemachus, joka olisi halunnut mennä naimisiin neiti Terwilligerin kanssa, osallistuu lankakeräkilpailuun. Viidennessä luvussa kaupunkiin tulee salaperäinen parrakas muukalainen. Viimeisessä luvussa vietetään ”150-vuotiaan Edistyvän Centerburgin Juhlaviikkoa”, Kadunnimikilpien Kiinnittäjien Ammattiliiton puheenjohtajan kanssa ei päästä sopimukseen, Endersin kukkuloilla sijaitseva kartano siirretään muualle, 150-vuotisjuhlassa esiintyy Afrikkalainen Baptistikuoro ja Homer ja Freddy ovat pukeutuneet intiaaneiksi – loppujen lopuksi kaikki kuitenkin päättyy rauhan ja hyvinvoinnin merkeissä.
 
Robert McCloskey (1914 Hamilton, Ohio –  2003 Deer Isle, Maine) opiskeli Bostonissa Vesper George Art School -koulussa ja muutti 1932 New Yorkiin, jossa opiskeli National Academy of Design –oppilaitoksessa. Hän  kirjoitti ja kuvitti kahdeksan lasten- ja nuortenkirjaa. Teoksista on suomennettu Homer Price – lännen poika (1962; Homer Price 1943). Homer Pricesta ja muista centerburgilaisista kertova kirja Centerburg Tales (1951) ei ole ilmestynyt suomeksi.
 
Arto Tuovinen (1933 Tammisaari – 1968 Helsinki) oli toimittaja, kääntäjä ja kirjailija. Hän työskenteli toimittajana Ilta-Sanomissa vuodesta 1953 alkaen, sen jälkeen Seura-lehdessä ja 1965–68 Uuden Suomen palveluksessa. Tuovinen julkaisi nuortenkirjoja ja kolme jännitysromaania (1966–68). Tuominen käänsi suomeksi mm. James Hadley Chasen ja Mickey Spillanen dekkareita.
 


 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 85 vrk 52 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 85 vrk 52 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.