Kuvaus

Tenhi on suomalainen progressiivista folkmusiikkia soittava yhtye. Yhtyeen perusti Tyko Saarikko vuoden 1996 lopulla. Vuonna 1997 saksalainen Prophecy Productions solmi kolmen täyspitkän levyn kattavan sopimuksen tuolloin kaksimiehisen Tenhin kanssa. Ilkka Salminen oli liittynyt yhtyeeseen hieman aikaisemmin ja ennen studioon astumista Ilmari Issakaista pyydettiin liittymään. Session tuloksena syntynyt Hallavedet -mini-CD sisälsi kaksi kappaletta. Vuonna 1999 Eleanor Lundell liittyi yhtyeeseen ja esikoisalbumi Kauan julkaistiin samana vuonna. Airut: ciwi -mini-CD julkaistiin vuonna 2001 ja toinen kokopitkä Väre vuonna 2002.

Vuonna 2006 Tenhi julkaisi uuden pitkäsoittonsa Maaäet, joka jatkoi tuotantoa edellisten albumien kaltaisella tummanpuhuvalla tyylillä.

Myöhemmin samana vuonna Prophecy Productions uudelleenjulkaisi Tenhin sivuprojektina vuonna 2004 äänitetyn levyn Airut:aamujen. Elokuussa 2007 Tenhi julkaisi kolmen CD:n kokoelmalevyn Folk Aesthetic 1996–2006, jolle on koottu harvinaista ja julkaisematonta materiaalia, muun muassa Hallavedet-ep, Airut: ciwi -ep sekä Kertomuksia-demo vuodelta 1997.

Kappalelista:

1. Nakin Laulu
2. Huomen
3. Revontulet
4. Hallavedet
5. Etaisyyksien Taa
6. Lauluni Sinulle
7. Taival
8. Soutu

Tenhi - Väre

Jos Tenhin neljän vuoden takainen Kauan oli melko onnistunut debyytti, on Väre vähintäänkin arvoisensa seuraaja. Tyko Saarikon, Ilkka Salmisen ja Ilmari Issakaisen monitaitava trio on lisännyt progressiiviseen goottifolkkiinsa yhä enemmän tasoja. Ironista, että rohkeasti suomalaiselle patetialle pohjautuva Tenhi levyttää saksalaiselle levy-yhtiölle. 

Paikoin vähän turhankin ismoalankomainen ääni laulaa muun muassa sumupilvistä viljapellon yllä sikäli kun kielikuvat antavat niin kuulijalle kertoa. Väreen aikana liikutaan lyyrisesti muutenkin sateisissa, mystisissä ja usein surullisissa luonnonmaisemissa. Sen, ovatko Saarikon ja Issakaisen tekstit merkittävää runoutta, voi surutta unohtaa Tenhin ambientaaltojen lyödessä korvain rantaan. Jousin ja huiluin koristeltu akustinen, mutta tarvittaessa rankkakin bändiveto lipuu ennemminkin tunnelmasta toiseen kuin biisistä biisiin. Studiossa on taatusti vietetty aikaa; pienet mutta herkulliset yksityiskohdat pääsevät arvoonsa vasta kuulokkeilla kuunneltuna. Edellämainitun vastapainoksi olisi Issakaisen rumpusetti kuitenkin voinut studiossa kajahtaa rankemminkin, persoonallinen soitto on vaarassa jäädä ylikarsitussa soundissaan Salmisen kitaran ja Saarikon kansansoitintekstuurien jalkoihin. Lähes kokovalkeaan pakattu Väre on jo kuitenkin vihje siitä, että seuraavan levyn kohdalla Tenhistä voidaan puhua vain kiitellen. 

Kappaleet

Vastakaiun [7:57]
Jäljen [4:54]
Vilja [4:59]
Keväin [2:24]
Yötä [5:26]
Suortuva [7:01]
Tenhi [6:14]
Sutoi [5:54]
Katve [3:08]
Varis eloinen [6:37]
Kuolleesi jokeen [3:04]

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 99 vrk 21 h 20 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

30 € Sulkeutuu 99 vrk 21 h 20 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.