Kuvaus

Torbjörn Säfve: IVAN AGUÉLI: EN ROMAN OM FRIHET. 1987 Bokförlaget Prisma (teoksen kolmas painos). Ruotsalaiskustantajan Suomessa painettu nidottu kirja, lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä. Teos ei ole ilmestynyt suomeksi (niin kuin ei mikään muukaan Säfven teoksista).

Ivan Aguéli: En roman om frihet (1981), som är den tredje romanen (sexte boken) av Torbjörn Säfve, är en roman om målaren, anarkisten och mystikern Ivan Aguéli (1869–1917), ett geni i svensk konsthistoria och urtypen för den "oberoende" artisten, den tänkande och drömmande handlings-människan. Vi får följa hans dramatiska liv, från de tidigaste åren som "Stallmästarens son" i Sala genom de hektiska anarkistiska dagarna och nätterna i Paris och de mystikmättade åren i Egypten till de tragiska slutackorden i Barcelona. Det är ett liv fullt av äventyrliga svängningar, brutala incidenter, kärlek och svartsjuka, intensivt arbete. Romanen har spelas in som film under 1986.

Torbjörn Säfve (f. 1941 Jukkasjärvi) är en svensk författare och debattör. Han bor numera i Haddebo, Svennevads socken, Hallsbergs kommun i Närke. Säfve är uppvuxen i Norrbotten men flyttade efter studenten söderut. Han studerade litteraturvetenskap och filosofi vid Uppsala universitetet 1963-66 och 1968-71. Säfve har utgivit 28 böcker, varav den första var Jag julibarn med mastodontiska reflexioner eller Tse hdas kyi rnamshes thog grang: vägvisare för de dödas själar i den andra världen (1963 med pseudonymen Budhalainen Rokka) och första romanen Frontreportern (1976). Under sin tid som aktiv vid Norrlands nation i Uppsala, där han numera är hederledamot, var han en nydanande ordförande i Talföreningen. Han har varit regielev på Stockholms Filmskola 1966-68 och gjorde kortfilmen Montebello 1967. Därefter återvände han till Norrbotten, och bodde ett antal år i Luleå innan han återigen flyttade söderut. Han har konverterat till islam och bekänner sig till sufismen, och står staty i stadsdelen Örnäset i Luleå. Säfve är mycket intresserad av boxning, och boxning är också temat i flera av hans böcker. Säfve medverkar regelbundet i den muslimska kulturtidskriften Minaret. Hans muslimska namn är Ali Touba. I ungdomen var Säfve aktiv maoist och betecknade sig själv även som "anarko-stalinist".

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 54 vrk 13 h 54 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 54 vrk 13 h 54 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.