Kuvaus

Tuttu kuva Vapaussodan sankarista. Kortista selviää enemmänkin. Se on kulkenutta kenttäpostia Vapaussodasta, lähetetty Vaasasta 7.3.1918. Postileimaus on  kolmella kielellä Nikolainkaupunki (myös venäjäksi). Se oli Vaasan nimi 1855-1918. Mielenkiintoista, että kortissa on myös leima POST CARD. Ehkä siksi, että noina vuosina amerikansiirtolaisuus oli huipussaan.

Kortin harvinaisuutta lisää, että vastaanottaja ja lähettäjä ovat jääkäriveljekset. Nurmeksessa syntyneet Tauno ja Toivo Savolainen palvelivat Jääkäripataljoona 27:ssa ja palasivat Vaasaan 25.2.1918 jääkärien pääjoukon mukana. Tauno toimi Vapaussodassa 1.Jääkärirykmentin I Pataljoonan 2.Komppanian koulutusaliupseerina ja joukkueen varajohtajana (osoitteessa on mainittu virheellisesti II P).  Toivo palveli jääkäritykistössä. Veljekset muuttivat  sukunimekseen Karanko vuonna 1919. Kortissa puhutaan ilmeisesti muusta Toivo-nimisestä, koska otsikkona on "Terve Veli" ja allekirjoituksena "Toivo". Tulkintaa tukee sekin, että kortti on lähetetty kenttäpostissa.

Kortti esittää 14-vuotiasta vapaussoturi Onni Kokkoa. Hän osallistui liminkalaisten joukkojen mukana Oulun ja Tornion valtauksiin. Sen jälkeen hän toimi jääkäriluutnantti Oskari Peltokankaan taistelulähettinä Vilppulan ja Tampereen rintamilla. Sekä Peltokangas että Kokko haavoittuivat Messukylän kirkon edustalla 25.3.1918. Peltokangas kuoli seuraavana yönä. Kokko kuljetettiin sairaalaan Vaasaan, jossa hän kuoli päävammaansa 22.4..Molemmat on haudattu sankarihautaan Vaasan vanhalle hautausmaalle. Kortti on lähetetty pari viikkoa ennen Onni Kokon haavoittumista. Hän oli siis kuuluisuus ja  "sankari" jo ennen sitä.

Kortin vasemmassa yläkulmassa on taittumaa, muuten hyväkuntoinen.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Huutokauppa

Lähtöhinta:
48 €
Sulkeutuu 2 vrk 6 h 59 min
tai 5 minuuttia viimeisen tarjouksen jälkeen.
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Huutokauppa

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Huutohistoria
Lähtöhinta 48 € Sulkeutuu 2 vrk 6 h 59 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.