Kuvaus

Alkuperäinen nimi: Sunset Boulevard

Auringonlaskun katu on Billy Wilderin ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuvan klassikko vuodelta 1950. Sitä pidetään yhtenä säälimättömimmistä - ja myös parhaista - satiireista, mitä Hollywoodin elokuvateollisuudesta on koskaan tehty.

Sunset Boulevard lukeutuu niihin elokuviin, joiden tehoa aika ei vie pois koskaan. Elokuva kertoo tarinan unohdetusta mykkäelokuvatähdestä, hänen turhamaisuudestaan ja maailmankuvastaan. Norma Desmond (Gloria Swanson) oli aikonaan suuri tähti. Miehet lähettivät hänelle tuhansia kirjeita päivässä ja kosintopyyntöjä tuli kymmeniä. Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, kun äänielokuvat ovat vallanneet paikan mykkäelokuvilta, on Norma Desmond lukittaunut kartanoonsa yhdessä hovimestari Maxin (Erich von Stroheim) kanssa.

Pääosaa näyttelee Gloria Swanson, joka oli itsekin ollut mykkäelokuvan tähti ja jolle Auringonlaskun katu muodostui todelliseksi joutsenlauluksi. Elokuvan sivuosissa nähdään lukuisia muita mykkäelokuvan tähtiä, muun muassa Hedda Hopper ja Buster Keaton. Satiirinen film noir -elokuva käyttää kauhuelokuvan kuvastoa kertoessaan amerikkalaisen elokuva-alan kääntöpuolesta ja analysoidessaan amerikkalaista tähtikulttia.

Trivia: Elokuva valittiin vuonna 1989 ensimmäisten 25 joukossa Yhdysvaltojen Kansalliseen elokuvaluetteloon, kun Kongressin kirjasto oli arvioinut sen kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi teokseksi.



Ohjaaja: Billy Wilder

Pääosanesittäjät: William Holden Gloria Swanson Erich von Stroheim



Valmistusvuosi: 1950

Kesto: 1 h 46 min

Tekstitys: suomi, ruotsi

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 85 vrk 23 h 26 min
Myyjä edellyttää ostajalta vähintään 2 palautepistettä.
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

15 € Sulkeutuu 85 vrk 23 h 26 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.